TudósTár természettudományi kislexikon
A ló testbeszéde

A lovak kommunikációjának az alapja, szinte teljes egészében a testbeszéd, a lovak születésüktől kezdve kommunikálnak egymással, ezeket sematizálni, megfigyelni viszonylag könnyű feladat. Az is igaz viszont, hogy nem tudhatjuk biztosan mire gondol egy ló, de ha sok időt töltünk vele és figyelünk rá megtanulhatjuk értelmezni a testbeszédét.

1. fej: az egész fejüket használják, azonnal látható rajta az engedelmességre való hajlam, vagy a dacosság is. Ha lehajtja a fejét az a behódolás jele, míg a felemelt fej a dominancia vagy a szorongás kifejezésére is utalhat. Ha hosszabb ideig rázza a fejét, utalhat fájdalomra, csípésre a fülben vagy orrban. Ha a ló ásítozik, ugyanúgy unatkozik akár egy ember.


2. nyak: az izmok kidudorodása a férfiasság jele, a másik ló lenyűgözésére szolgál.


3. fogak: bosszús lovak foguk mutatásával jelezhetnek (vicsorognak). De az enyhe harapdálás egymás megbecsülését jelenti (ez a gondozónak nem biztos, hogy enyhe). Ha unatkoznak és ásítoznak, fogaik akkor is láthatóvá válnak.


4. fülek: arra fordítják amerre figyelnek, ami éppen fontos számukra azt fülelik. Ha megijednek hátrafordítják és leszorítják őket. A ló fülei állhatnak egyszerre két irányba is, ilyenkor valószínűleg bizonytalan és több irányba figyel egyszerre.


5. orrok: az orrlyukak kitágulása ijedtségre utal. Felhúzza az orrát ha veszélyt vagy fájdalmat érez. Csücsörítés: kicsit ijesztő, akkor csinál ilyet egy ló ha valami érdekes illattal találkozik.    


6. izmok: megfeszülnek ha ijedt vagy izgatott. Ennek elmúltával az izmok elernyednek.


7. farok: ha fent van a farka jókedvű, éber, játékra, munkára kész. Ha lógatja álmos, ha hosszabb ideig akár beteg is lehet. Ha a lábai közé húzza izgatott.


8. lábak: ágaskodás, ha lovas ül rajta az ellenkezés jele, amennyiben egy másik lóval szemben történik a dominanciáját akarja érvényesíteni. Hempergés, tisztálkodik aló.


9. Bár a lovak is adnak ki hangot, de ez kevésbé jelentős kommunikációjuk szempontjából.

- nyerítés: izgalmat, izgatottságot jelent
- felnyerítés: általában üdvözlés
- sikító nyerítés: valamilyen fájdalomra adott hanghatás
- üvöltő nyerítés: csődörök közötti verekedés közben hallathatják ezt a hangot

 
A Ló testbeszéde képesen

Nagyon megijedt ló
Nagyon ijedt ló

A ló fültartása
A ló fültartása

barátkozás 1
Barátkozás 1

Barátkozás 2
barátkozás 2

Dühös ló
Dühös ló

Szimatolás
Szimatolás

Ágaskodás verekedés
Ágaskodás verekedés

Hempergés
Hempergés

Összpontosítás munkában
Összpontosítás munkában

Vágtat a ló
Vágtat a ló

Szimatol ló
Szimatol ló

Röhögő ló
Röhögő ló


 
top
Design downloaded from free website templates.